Kalp krizinin bir sebebi daha ortaya çıktı: Fazla bilinmeyen uyku apnesinin zararları!

Uzm. Dr. Fethullah Selçuk Moğulkoç, toplumda yaygın olmasına rağmen az bilinen uyku apnesinin kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.

Sağlık - 1 ay önce

Toplumda yaygın olmasına rağmen fark edilmeyen uyku apnesi, inme ve kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Sivas Numune Hastanesi Uyku Merkezi’nde yapılan testlerle hastaların solunum durması ve oksijen seviyeleri takip edilerek uygun tedavi yöntemleri belirleniyor.

Özellikle obezite ve kısa boyun yapısının tetiklediği bu hastalığın, basınçlı hava veren cihazlarla tedavi edilen hastaların uyku kalitesini artırarak, gündüz yorgunluğu azaltılıyor. Sivas Numune Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Fethullah Selçuk Moğulkoç, "Türkiye’de yapılan araştırmalara göre, toplumun yüzde 5 ila yüzde 10’unda uyku apnesi görülürken, hastaların çoğu sorunun farkında olmadan yaşamını sürdürüyor" dedi.

UYKU APNESİ KALP KRİZİNE SEBEP OLABİLİYOR

Uyku apnesi hastalığının toplumda az bilinen ancak çok ciddi problemler doğurabileceğinin altını çizen Uzm. Dr. Fethullah Selçuk Moğulkoç, "Uyku apnesi olan hastalarımızın ölçülerini yaparak hangi cihazı vereceğimizi tespit ediyoruz. Bu hastalığı çoğu kişi hissetmeyebilir veya farkına varmayabiliyor. Özellikle hastanın yakınındaki insanlar nefesinin durduğunu anlıyor.

Bazı hastalarımız gece kendisine kalp masajı yapıldığını, suni solunum yapıldığını söyleyerek bize müracaat ediyorlar. Toplumda az bilinen ancak yaygın olan bir uyku apnesi, gece nefesin durması, vücuttaki oksijen seviyesini düşürecek derecede solunumun yavaşlaması veya yüzeye yerleşmesi diyebiliriz. Toplumda az bilinen ancak çok ciddi problemler doğurabiliyor. İnme dediğimiz rahatsızlıklara sebep olabilen uyku apnesi, kalp krizine sebep olabiliyor" dedi.

2 DAKİKA SOLUNUMU DURAN HASTALAR OLUYOR

Yaklaşık 2 dakika boyunca hiç nefes alamayan hastaların olduğunu söyleyen Moğulkoç, "Hastalarımızın akşam saat 22.00 öncesinde kablolarını bağlıyoruz. Yaklaşık 16 ila 20 arasında kablo bağlıyoruz. Eg, göz, çene, burun, göğüs kafesi ve kalp elektrotu şeklinde kablolarını bağlıyoruz. Ortalama 6 ila 8 saat boyunca hastanın normal yatakta uyumasını takip ediyoruz. Hastada uyku derinliği ve uyku derinliği esnasında solunumunun nasıl seyrettiğini tespit ediyoruz.

Bu hastaların özellikle gündüz uykusuzlukları ve dikkatsizlikler oluyor. Kalp ve diğer organların oksijenden mahrum kalması nedeniyle birçok rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. Yaptığımız cihaz testleriyle gece rahat uyumasını ve tüm vücudun oksijenlenmesini sağlayarak gününü de rahat geçirmesini sağlamış oluyoruz. Yaklaşık 2 dakika solunumu duran hastalar oluyor yani 2 dakika boyunca hiç nefes almıyor ve bu durumda her şey etkileniyor.

Hastalarımızın büyük çoğunluğu kilolu, obez hastalar ve boynu kısa olan hastalardır. Boyun kısa olması solunumu zorlaştırıyorken, obezite de vücuttaki oksijen ihtiyacını artırıyor. Hastalarımız cihaz kullanırken ya da titrasyon yaparken ciddi şekilde rahatlama hissettiklerini hatta bir çok hastamız bize gelerek burada basınçlı hava verdiğimiz için buradaki o testi yaptıktan sonra bir hafta boyunca çok rahat olduklarını ifade ediyorlar" diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

BAŞÖRTÜSÜ...ÖZGÜRLÜK MÜ, TAKINTI MI?

2025-03-15 21:17 - -

Hırsız içerden olunca kapı kilit tutmazmış...

2025-03-15 00:37 - -

SAHTE BELGE DÜZENLEYEN AVUKAT MAHKEME HUZURUNA ÇIKARILDI...

2025-03-12 13:47 - -

Yeniden Refah Partisi’nden KKTC’deki Başörtüsü Düzenlemesine Sert Tepki...

2025-03-16 13:26 - -

"Özgürlüklerin Yaşanabilmesi İçin Federasyon mu İstesek?"

2025-03-16 13:45 - -

Hasan Hüda Ecer: “Adaletin Gücü Değil, Güçlünün Adaleti Futbolu Bitirdi”

2025-03-18 13:38 - -

Bakan Arıklı'dan "Klavye Kahramanları" Çıkışı

2025-03-12 22:35 - -

MEB mesleki ve teknik eğitimin daha iyi tanıtılması için harekete geçti

2025-03-15 13:38 - Eğitim

İmam hatip lisesini hedef alan iddialara yalanlama! Gerçek ortaya çıktı

2025-03-13 19:09 - Eğitim

Başbakan Üstel: "Ceza davaları Anayasa ve yasalar çerçevesinde belirlenir, bu süreçlere müdahale söz konusu olamaz"

2025-03-17 11:04 - -

İlgili Haberler

Radyasyondan ve kanserden koruyor! Reyhanın bir faydası daha ortaya çıktı

11:38 - Sağlık

Şifre çözülüyor! Kanserde yapay zekâ detayı

11:09 - Sağlık

Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda İstanbul’da deprem tatbikatı yapıldı

19:09 - Sağlık

Tam bir antioksidan zengini! Sağlıklı yaşamın yeni trendi yemlik otu şifa saçıyor

15:09 - Sağlık

Binlerce şişe geri çağırıldı: Ünlü meyve suyu markasında toksin tespit edildi!

16:38 - Sağlık

Günün Manşetleri

Milli Yüzücü Doğukan Ulaç’tan Ziyaret

17:12 - -

Himmet Turgut: "TEKNOFEST KKTC’ye Engel Olmak; Bilim ve Teknolojiye Karşı Çıkmaktır"

17:03 - -

Arıklı:"Eller Yapay zekayla ,biz gerizekalılar ile uğraşıyoruz"

16:56 - -

Ersin Tatar:“Kıbrıs Türk Halkı Onurlu Yolculuğundan Sapmaz”

16:46 - -

Bahçeli: İBB'de imar, ruhsat karşılığı rüşvet ağı kurulmuştur. Frekans kesici kullanıp, kamera bantlayan yüzler bilinmektedir

13:57 - -