Sanayicilerin Merkez Bankası'ndan 8 talebi

Ekonomi - İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, enflasyona ilişkin "Burada disiplini elden bırakmamalıyız. Tedaviyi, diyeti erken bozarsak, bütün fedakarlıklarımızın heba olma riski var” dedi. Bahçıvan, sanayicinin Merkez Bankası’ndan 8 talebini açıkladı.

Ekonomi - 5 ay önce

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin kasım ayı olağan toplantısı, “Merkez Bankası Politikalarının Sanayimiz, Üretim Hayatımız ve Finansal İstikrar Açısından Önemi” ana gündemiyle gerçekleştirildi.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan konuşmasında, “en yumuşak karnımız” olarak nitelediği enflasyonda Merkez Bankası'nın çok net olarak enflasyonu düşürme hedefi koyduğunu ancak enflasyonun direnç gösterdiğini vurgulayarak “Enflasyonun ana eğilimindeki iyileşme halen istenen düzeyde değil. Benzer bir durum enflasyon beklentileri için de geçerli. Özellikle de hane halkı ile reel sektörün öngörüleri, sağlıklı fiyatlamayı son derece zorlaştıran seviyelerde” dedi.

Bahçıvan şöyle devam etti: “Şu bir gerçek ki toplumun düşük enflasyona olan güvenini yeniden kazanmak oldukça zorlu bir mücadeleyi gerektiriyor. Bugün ekonomide yaşanılan sıkıntıların, rasyonel bir yol haritasıyla aşılması noktasında çok ciddi ve değerli bir süreçten geçiyoruz. Herkes için her günün kıymeti var. Burada disiplini elden bırakmamalıyız. Eğer, toplumun tüm kesimleri olarak ağır bedeller ödediğimiz ve sabırla beklediğimiz bu tedaviyi, diyeti, somut verilere dayanmadan ve erken bozarsak; bütün bu fedakarlıklarımızın heba olma riski var. Yani kredibilitemizi gün be gün, sabırla toplanmaya başlamışken bunun değerini bilmeliyiz. Son bir buçuk yıldır adım adım kaybolan kredinin toplanıyor olması hafife alınmamalı. Ve değeri bilinmeli. Yani veri bazlı olmayan heyecana dayalı hareketlere geçmemek lazım.”

"ÜRETİM VE YATIRIMDAN VAZGEÇME LÜKSÜ YOK"

Ülkemizin orta ve uzun vadeli hedeflerine ulaşmasının yolunun eğitimden altyapıya, vergi mevzuatından hukuk sistemine kadar tüm unsurlarıyla, nitelikli bir üretim hayatı için seferber olmasından geçtiğini söyleyen Bahçıvan “Ülkemizin koşullar ne olursa olsun üretimden ve yatırımdan vazgeçme gibi bir lüksü yok. Sınırlı mali kaynaklarımızı en etkin şekilde kullanarak, üretime, teknolojiye, dijitalleşmeye ve yeşil dönüşüme odaklanmak zorundayız. Bütün sanayi sektörlerimizde bu sürece ilişkin önemli eksikler olduğu kadar, kısa sürede önemli kazanımlar sağlayabilecek fırsatlar var. Ekonomimizde devam eden dengelenme sürecini aksatmaksızın, yüksek katma değerli bir üretim ekosistemini önceliklendiren, teknolojik dönüşümü ve yenilikçiliği ödüllendiren, nitelikli finansman kanallarını genişletmemiz gerektiğinin de altını çizmek istiyorum” dedi.

MERKEZ BANKASI'NDAN 8 TALEP

İSO Başkanı Bahçıvan, Merkez Bankası’ndan 8 talebini şöyle sıraladı:

1. Reeskont kredilerinin doğrudan Eximbank üzerinden kullandırılmasının faydalı olacağını düşünüyoruz.

2. Reeskont kredilerinde teminat mektubu şartı kaldırılmalı veya bu konuda bankalara bir üst limit getirilmelidir.

3. Reeskont kredilerine uygulanan faiz düşürülerek TL kredileri daha cazip hale getirilmelidir.

4. Uzun zamandır gündemden kaldırılan döviz bazlı reeskont kredilerinin tekrar kullandırılmaya başlaması için uygun zaman olduğunu değerlendiriyoruz.

5. Bağımsız denetime tabi şirketlerin TL cinsinden nakdi ticari kredi kullanımlarında uygulanan, “10 milyon TL üzerinde döviz bulundurmama ve döviz varlıklarının aktiflerine oranının yüzde 5’i aşmama” kısıtlamaları esnetilmelidir.

6. İhracatçı firmalara halen yüzde 30 olan döviz bozdurulma zorunluluğu artık kaldırılmalı veya kademeli olarak azaltılmalıdır.

7. Kredi kullanımını kısıtlayıcı uygulamalar nedeniyle bugün sanayicilerimiz cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabilmektedir. Bu tür düzenlemelerin büyük bir bölümü kaldırılmış olmakla birlikte halen bir kısmı geçerliliğini korumaktadır. Bu düzenlemelerin tümüyle kaldırılması gerektiği görüşündeyiz.

8. İhracat amacı dışında talep edilen döviz bazlı uzun vadeli krediler bankalar tarafından güçlü projelere verilmektedir. Bu doğrultuda, kredi büyümesindeki kısıtlama döviz bazlı uzun vadeli krediler için esnetilmelidir.

Haftanın Öne Çıkanları

Son dakika... Mermer ocağında facia: Bir işçi öldü!

2024-11-24 21:09 - Gündem

HANGİ KRİPTO PARA ŞİRKETİ SAHİBİ FUTBOLCULAR ÜZERİNDEN PARA ÇEVİRİYOR?

2024-11-23 19:56 - -

Ahmet Erbaş’tan KKTC’ye Tam Destek: “Egemen Eşitlik Haklı Bir Taleptir”

2024-11-21 19:42 - -

Google'dan yeni Doodle: Yarım Ay'ın Yükselişi oyun oldu! Yarım ay nedir, ne zaman oluşur?

2024-11-21 11:08 - Teknoloji

Hakan Keleş: Dün oynayabilirdik, hava çok güzeldi

2024-11-24 17:09 - Spor

Erhan Arıklı’dan CHP’ye Sert Eleştiri: “Dur Hele Namık Efendi!”

2024-11-22 19:19 - -

Son dakika... Bugün okul var mı? Açıklama geldi: Eğitime 'kar' engeli!

2024-11-25 03:08 - Gündem

Meta, Orion ile Apple'ın tahtına oynayacak!

2024-11-20 19:09 - Teknoloji

19 yaşındaki Sabri Baykuş, 10 günlük yaşam mücadelesini kaybetti!

2024-11-24 23:36 - -

Musk’dan İngiltere’ye sert eleştiri! “Zalim bir polis devleti!”

2024-11-26 15:08 - Dünya

İlgili Haberler

Muğla’ya İran’lı turist ilgisi

21:39 - Ekonomi

Ford Otosan, yılın ilk çeyreğinde kar açıkladı

19:38 - Ekonomi

Küresel altın talebi son 9 yılın zirvesinde

17:09 - Ekonomi

Yapay zekâ çağında iş hayatının yeni rotası, İstanbul’da çizildi

16:39 - Ekonomi

Bakan Bolat Libya Merkez Bankası Başkanı İssa ile görüştü

16:38 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Milli Yüzücü Doğukan Ulaç’tan Ziyaret

17:12 - -

Himmet Turgut: "TEKNOFEST KKTC’ye Engel Olmak; Bilim ve Teknolojiye Karşı Çıkmaktır"

17:03 - -

Arıklı:"Eller Yapay zekayla ,biz gerizekalılar ile uğraşıyoruz"

16:56 - -

Ersin Tatar:“Kıbrıs Türk Halkı Onurlu Yolculuğundan Sapmaz”

16:46 - -

Bahçeli: İBB'de imar, ruhsat karşılığı rüşvet ağı kurulmuştur. Frekans kesici kullanıp, kamera bantlayan yüzler bilinmektedir

13:57 - -