Bakan Şimşek: Tek gündemimiz hayat pahalılığı ile mücadele

Ekonomi - Bakan Şimşek ekonomiye yönelik değerlendirmelerde bulunurken, "Hayat pahalılığı ile mücadele en önemli gündem maddesi. 2 yıla yakın süredir programın amacı enflasyonu düşürmek" dedi.

Ekonomi - 2 ay önce

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TGRT Haber'de ekonomiye yönelik değerlendirmelerde bulunuyor.

İşte Bakan Şimşek'in açıklamalarından öne çıkan başlıklar...

"Hayat pahalılığıyla mücadele en önemli gündemimiz. Amacımız, enflasyonu planlı bir şekilde aşağı çekmek. Bu programa başlarken bir yıllık bir plan öngörmüştük. Buna para politikasının yeniden inşası da dahildi. Yıllık enflasyon aşağı yönlü seyrediyor. Son dönemde yaşanan iç ve dış şoklara rağmen bu düşüşün devam etmesi olumlu. Bundan sonraki süreçte de enflasyonun düşmeye devam etmesini bekliyoruz.

Bunun ilk nedeni, para politikasının gecikmeli etkisinin artık net bir şekilde görülmeye başlamasıdır. Bu yıl, hem maliye politikası hem gelirler politikası daha gerçekçi bir çerçeveye oturacak. Arz yönlü gelişmelerimiz de sürüyor. Sadece para ve maliye politikalarıyla değil, aynı zamanda arz yönlü dezenflasyonist çabalarla da süreci destekliyoruz.

Geçen yıl enflasyon yaklaşık yüzde 44’e geriledi. Bu yılki hedefimiz ise “yirmili rakamlar.” Tahmin aralığımız yüzde 19 ile 29 arasında. Bu hedefe ulaşacağımıza inanıyoruz. Şu anda yıllık enflasyon yaklaşık yüzde 37,9 civarında. Temel mallarda enflasyon ciddi şekilde düştü. Gıda enflasyonu yüzde 36 civarında. Mal enflasyonuna baktığımızda yüzde 31 seviyelerine inmiş durumdayız.

ENFLASYONU YÜKSEK TUTAN ANA UNSUR HİZMET ENFLASYONUDUR

Özellikle kira ve eğitim kalemleri bu alanı yukarı çekiyor. Bu yıl, hizmet enflasyonu yüzde 90’ın altında seyrediyor. Temmuz ayından sonra bir normalleşme bekliyoruz. Yıl sonunda yıllık enflasyonun yüzde 30’un altına ineceğini öngörüyoruz.

Para politikası sıkı, gelirler politikası arz yönlü destek veriyor. 2023’e kıyasla bu yıl sonunda konut arzında ciddi bir artış bekliyoruz. Deprem konutları, yerinde dönüşüm ve kentsel dönüşüm için önemli kaynakları devreye aldık.

Yönetilen fiyatlarda da Merkez Bankası’nın orijinal hedeflerine sadık kalıyoruz. Birçok alanda hedefin altında fiyat belirledik. Bu kalemlerde de enflasyonun düşeceğini öngörüyoruz. İçeride ve dışarıda yaşanan son şoklara rağmen enflasyon programını önceliklendirdik. Çünkü en önemli meselemiz, hayat pahalılığıyla mücadeledir. Bu konuda kararlıyız. İlk yıl bir geçiş süreciydi, bu yıl sonuç almaya başladık. Önümüzdeki yıl daha güçlü sonuçlar bekliyoruz.

VATANDAŞ BUNU NE ZAMAN HİSSEDECEK?

Yapıcı eleştiriler bizim için çok değerli. Ancak toplumda ciddi bir kutuplaşma var ve değerlendirmeler bazen siyasi bakış açısıyla yapılıyor. Bu çerçevede söyleyecek çok bir şey yok. Programın hedefi enflasyonu düşürmekti ve bu gerçekleşmeye başladı. Gerçek hayatta mucize yok. Kararlı ve sürekli sonuç üreten bir programın uygulanması gerekiyor. Sonuç geliyor mu? Evet, enflasyon düşüş eğiliminde.

İkinci hedefimiz cari açığı sürdürülebilir bir patikaya çekmekti, bunu başardık.Dış kaynağa erişim konusunda da olumlu gelişmeler yaşandı.Kur Korumalı Mevduat’tan çıkış hedefimiz vardı, bu stokta da azalma var.Tüm bu alanlarda ilerleme var ve sonuç alınıyor. Elbette arzu ettiğimiz hızda mı ilerliyoruz, bu tartışılır. Yapıcı eleştirileri dikkate alıyor, yol gösterici olarak değerlendiriyoruz. Ancak kötümserlik pompalayan çevrelere söyleyecek bir şeyimiz yok.

YIL SONU ENFLASYON HEDEFİ GERÇEKÇİ Mİ?

Biz, enflasyonun Merkez Bankası’nın tahmin aralığında kalacağına inanıyoruz. Bu değerlendirmeler, son gelişmeler dikkate alınarak yapılıyor. Elbette enflasyonu yukarı çeken faktörler de var, ancak genel eğilim aşağı yönlü.

Beklentilerde sınırlı bir kötüleşme var. Bu önemli bir konu. Beklentiler enflasyonu belirleyici. İkincisi, lirada sınırlı da olsa değer kaybı var. Özellikle 19 Mart sonrası süreçte. Bu iki faktör, enflasyonu yukarı iten faktörler. Aşağı çeken faktörler de var, az önce bahsettiğim sıkı finansal koşullar ve bunun iç talebi sınırlamasından bahsettik. Ama bir faktör de var ki, petrol fiyatları. Petrol fiyatları 60 dolar civarında. Bizim orta vadeli programda varsaydığımız petrol fiyatı 84 dolar civarı. Burada petrol fiyatında önemli ve yeni bir düşüş var. Daha güçlü şekilde yansıyacak. Bu petrol fiyatları bu seviyede devam ederse, enflasyonu en az 1,2 puan aşağı çeker. Beklentilerde 1 puan civarı kötüleşme var. Bu çerçevede ikisi birbirini telafi edecek.

Haftanın Öne Çıkanları

TERLİK, TİŞÖRT, TEKNOFEST VE ÇOK BİLEN SENDİKACILAR...

2025-04-29 10:06 - -

Arıklı:"Eller Yapay zekayla ,biz gerizekalılar ile uğraşıyoruz"

2025-04-29 16:56 - -

Milli Yüzücü Doğukan Ulaç’tan Ziyaret

2025-04-29 17:12 - -

Akpınar:"Görüp de söylememek, bilip de susmak, anlayıp da affetmek"

2025-04-28 22:13 - -

Erdoğan: ''Türkiye, Uzayda Söz Sahibi Ülkeler Arasında''

2025-04-29 10:36 - -

Komşusu tarafından öldürülen genç kız, son yolculuğuna uğurlandı

2025-05-04 18:09 - Asayiş

Öztürk:"Artık nerede duracağımıza biran önce karar vermemiz gerekiyor."

2025-04-28 15:50 - -

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Hayal kırıklığı yaşadık...

2025-04-28 21:12 - -

Beslenme uzmanları açıkladı: Bu atıştırmalıklarla hem tok kalın hem de kilo verin!

2025-05-02 13:38 - Sağlık

Ersin Tatar:“Kıbrıs Türk Halkı Onurlu Yolculuğundan Sapmaz”

2025-04-29 16:46 - -

İlgili Haberler

Borcu olanlar dikkat! Kredi kartı ve ihtiyaç kredilerinde yeni dönem

02:09 - Ekonomi

Belediyeden işçilere 8 bin lira zam

21:08 - Ekonomi

THY ile Güney Afrika merkezli Airlink arasında kod paylaşım anlaşması

18:08 - Ekonomi

Samsun Çarşamba Havalimanı yılın ilk 6 ayında 718 bin 398 yolcuya hizmet verdi

15:39 - Ekonomi

CHP'li belediyeden ulaşıma bir yılda dördüncü zam!

14:08 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Akpınar: “İş birliği, kardeşliğin sürdürülebilir yansımasıdır”

22:27 - -

KIB-TEK BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

19:48 - -

AKPINAR:“Yalnızca Bir Ulaşım Hamlesi Değil, Yapısal Bir Kalkınma Stratejisi”

15:06 - -

AKPINAR:“Başarı, Ortak Geleceğimizdir”

15:00 - -

ÖZEL:''Tutumumuz nettir''

11:48 - -