Kansere ve kısırlığa davetiye çıkarıyor! Vücutta birikip hayatı tehlike altına sokuyor

PFAS kimyasalları, 'sonsuz kimyasallar' olarak da bilinir ve vücutta birikerek insan sağlığı için büyük tehdit oluşturabilir. Bu kimyasalların, böbrek kanseri ve kısırlık gibi ciddi hastalıklara zemin hazırlayabileceği vurgulandı.

Sağlık - 2 ay önce

Yaklaşık 15 bin insan yapımı kimyasaldan oluşan perflorlu ve poliflorlu alkil maddeler (PFAS), günlük yaşamda kullandığımız pek çok üründe bulunabiliyor. 'Sonsuz kimyasallar' olarak adlandırılan bu maddeler, doğada son derece uzun süre kalabilmesiyle bilinir ve kullanılan ürünler aracılığıyla insan vücuduna girebilir. PFAS'ın sağlığımıza ciddi zararlar verebileceğini belirten İstanbul Arel Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceren Türkcan, bu zararlı kimyasallardan korunmak için dikkat edilmesi gereken noktaları paylaştı.

Siyah sarımsağın faydaları: Etkilerini duyunca mutfağınızdan asla eksik etmeyeceksiniz

Türkcan, "PFAS dediğimiz kimyasallar poliflorlu alkili maddeler olarak geçer. Tamamen sentetik olarak üretilmiş kimyasal maddelerdir. En çok leke tutmayan yüzeyler, leke tutmayan kumaşlar, ambalajlar, su geçirmeyen yüzeyler gibi alanlarda kullanılır. Sonsuz madde olarak adlandırılmasının nedeni, parçalanması çok zor maddeler olması. Hatta kalıcı kimyasal olarak gruplandırılmış bir kategoride yer alır" dedi.

BİRÇOK SAĞLIK SORUNUNA NEDEN OLABİLİYOR

PFAS kimyasallarının özellikle kansere ve kısırlığa neden olduğunu belirten Türkcan, "Bu tip toksik, vücutta bilhassa böbrekte biriken kimyasallar böbrek kanserine sebebiyet veriyor. Bunun haricinde bağışıklık sistemini çok olumsuz anlamda etkileyebiliyor ve vücutta birikinti yaptığı için de yolaklarda tıkanıklıklara sebebiyet verip dolaşım bozukluğuna neden olabiliyor. Neden olduğu hastalıklar içerisinde kısırlık çok yaygın bir şekilde görülüyor" ifadelerini kullandı.

BAZI TEKSTİL ÜRÜNLERİ, AMBALAJLI GIDALAR VE ARITMA SULARDA PFAS BULUNUYOR

Doç. Dr. Türkcan, bu kimyasalların insan vücuduna nasıl karıştığını şöyle anlattı:

"Vatandaşlar, bu kimyasallardan korunmak için daha doğal içerikli, mesela bambudan üretilmiş tekstil ürünlerine, daha doğal tekstil ürünlerine yönelebilir. Sonradan üzerine işlem yapılarak üretilen tekstil ürünlerinden kaçınabilir. Gıdaları dışarıdan servis etmek ya da sipariş vermek yerine evde tükettiği gıdalarla beslenebilir.

Çünkü bu maddelerin en çok kullanıldığı sektörlerden birincisi gıda ambalajları, ikincisi ise su tutmayan, leke tutmayan yüzeyler bulunan tekstil maddeleri. Halkımız bu tür ürünlerin kullanımını azaltarak bundan kaçınabilir. Bir diğer parametre de şu: Çeşmedeki suyun arıtılmasında da kullanılabilir. Çünkü kullanılan PFAS gibi kimyasallar topraktan emilerek çözünmediği, parçalanmadığı için içme sularına karışıp içme sularında bulunabilir. Bu yüzden aktif kömürle ayrıştırılmış suları içerek bundan uzaklaşabilirler."

TEFLON YERİNE ÇELİK VE DÖKÜM MUTFAK GEREÇLERİ TERCİH EDİLMELİ

"Bazen çok yoğun tempolarda çalıştığımız için ambalajlı içerikler tüketebiliyoruz. Ambalajlı, hazır doğranmış sebzeler yerine açıkta olan yiyecekleri tercih etmek bizi bu zararlı kimyasalları almaktan uzaklaştırır. Bir diğeri ise evlerde çok yaygın bir şekilde yapışmaz, yanmaz tavalar, tencereler kullanılıyor. Onlarda da teflonun kullanımı çok yaygın. Teflonun yüzeyinde de bu kimyasallara yer verilebiliyor. Bu yüzden çelik, döküm tencereler kullanılması faydalı. Tabi şuna da dikkat etmekte fayda var. Çelik dediğimiz malzeme bir takım metallerden oluşan kompozisyon. Metale alerjisi olan bir insanı da çeliğe yönlendirmek çok doğru bir seçenek olmayabilir. Kişinin kendisine dokunan şeyleri tespit etmesi önemli bir nokta."

Haftanın Öne Çıkanları

BAŞÖRTÜSÜ...ÖZGÜRLÜK MÜ, TAKINTI MI?

2025-03-15 21:17 - -

Hırsız içerden olunca kapı kilit tutmazmış...

2025-03-15 00:37 - -

SAHTE BELGE DÜZENLEYEN AVUKAT MAHKEME HUZURUNA ÇIKARILDI...

2025-03-12 13:47 - -

Yeniden Refah Partisi’nden KKTC’deki Başörtüsü Düzenlemesine Sert Tepki...

2025-03-16 13:26 - -

"Özgürlüklerin Yaşanabilmesi İçin Federasyon mu İstesek?"

2025-03-16 13:45 - -

Bakan Arıklı'dan "Klavye Kahramanları" Çıkışı

2025-03-12 22:35 - -

MEB mesleki ve teknik eğitimin daha iyi tanıtılması için harekete geçti

2025-03-15 13:38 - Eğitim

İmam hatip lisesini hedef alan iddialara yalanlama! Gerçek ortaya çıktı

2025-03-13 19:09 - Eğitim

Arıklı: “Bilişim suçlarının engellenmesi konusunda iş birliğimiz devam edecek”

2025-03-10 18:48 - -

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan CHP Lideri Özgür Özel’e Sert Eleştiriler: "Memnunuz"

2025-03-12 16:26 - -

İlgili Haberler

Bakanlık vatandaşların vücut kitle indeksini ölçecek

19:09 - Sağlık

Sahte güneş gözlüğü alıp sağlığınızdan olmayın! Uzmanlar uyardı

18:08 - Sağlık

Gençler arasında korkunç trend: Bu madde hayatınızı karartabilir!

16:39 - Sağlık

Sağlık Bakanlığı'ndan yeni kurallar! Bu şartlar olmadan taburcu olmak yok

10:09 - Sağlık

Salgın büyüyor! Bir haftada vakalar yüzde 63 arttı

07:09 - Sağlık

Günün Manşetleri

GİKAD Başkanı İçim Çağıner Kavuklu’ya Türk Dünyası Umay Ana Ödülü...

19:14 - -

Üstel, banka yönetiminden izahat istedi...

16:26 - -

Akpınar:Terörsüz Türkiye’ süreci olarak anılan yeni çözüm ve milli bütünleşme sürecini büyük bir dikkat ve umutla takip ediyoruz.”

09:45 - -

Üstel:"Verimli bir toplantı gerçekleştirdik"

20:03 - -

Küçük’ten Özersay’a açık çağrı: Tüm kartlar açık tartışalım!

18:42 - -