Uzun yıllardır kamuoyunu meşgul eden, konuya ilişkin görüşlerde birçok kesimin ayrı düştüğü "süresiz nafaka" ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Medeni kanunda süresiz nafakayı öngören düzenlemenin iptali talebi Anayasa Mahkemesi’nin önüne geldi.
SÜRESİZ NAFAKA UYGULAMASININ KADERİNİ DEĞİŞTİREBİLECEK DAVA
Süresiz nafaka uygulamasının kaderini belirleyecek dava konusu olay, Antalya'da yaşandı. Evlilik süresi bir yılı doldurmamış çift ayrılma kararı aldı. Açılan boşanma davasında, davacı kadın, boşanmanın yanı sıra kendisine aylık 8 bin Türk lirası yoksulluk nafakası bağlanmasını, ayrıca 500 bin Türk lirası maddi ve 500 bin Türk lirası manevi tazminat ödenmesini talep etti. Kadın, ayrıca nafakanın her yıl tüketici fiyatları endeksi oranında artırılmasını da istedi.
KISA SÜRELİ EVLİLİĞE DİKKAT ÇEKİLDİ
Davaya bakan aile mahkemesi ise, talep edilen nafaka ve tazminatları değerlendirmeden önce konuyu temelden ele aldı. Özellikle çiftin çok kısa süren evliliğine dikkat çekti. Türk Medeni Kanunu’nun 175. Maddesindeki yoksulluk, yani süresiz nafakanın yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yaptı.
Mahkeme, davada hazırladığı gerekçeli ara kararında da süresiz nafakanın potansiyel sakıncalarına işaret etti. Söz konusu uygulamanın, "sosyal hukuk devleti" ve "kanun önünde eşitlik" ilkelerine aykırı olduğu kaydedildi.
EMSAL TEŞKİL EDEBİLİR
CNN Türk'ün haberine göre, yüksek mahkeme, Antalya Aile Mahkemesi'nin bu başvurusunu ön incelemede kabul edilebilir buldu. Hukukçular bu adımı süresiz nafaka düzenlemesi için önemli olduğunu ifade ediyor. Eğer Anayasa Mahkemesi süresiz nafaka iptalini öngören düzenlemeyi esastan görüşür ve iptal yönünde karar verirse bu bundan sonraki nafaka davaları için de emsal teşkil edecek ve belirleyici olacak.
15 üyeli Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu bu dosyayı ele alacak. Ama görüşüleceği tarihin önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.