
AB kararını açıkladı! Libya'dan Türkiye iddialarına cevap: Asla kabul edilemez
GALERİNİN DEVAMI





Hammad konuşmasında, Libya ve Türkiye Arasında Deniz Yetki Alanlarının Belirlenmesine İlişkin Mutabakat Muhtırası'na işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:
"Libya'nın dost ülkelerle yaptığı anlaşmaların meşruiyetinin sorgulanması kabul edilemez. Libya-Türkiye işbirliği uluslararası meşruiyete uygun olarak yürütülüyor ve hiçbir ülkenin egemenliğini ihlal etmiyor."
">

Libya Parlamentosu'nun, 2009 yılında imzalanan Libya-Türkiye Deniz Yetki Alanları Anlaşması'nı oybirliğiyle onaylamaya hazırlandığı bildirildi.
The Libya Observer'a konuşan bir parlamenter, "Anlaşmanın bu hafta gerçekleşecek resmi bir genel kurul oturumunda oylamaya sunulabileceğini" ifade etti.
">

Libya Ulusal Birlik Hükümetinin 19 Haziran'da yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın 12 Haziran'da Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde, Girit Adası'nın güneyinde, Libya ile ihtilaflı bölgelerde hidrokarbon arama ve işletme konusunda yaptığı ihale çağrısına ilişkin yapılan duyurudan derin endişe duyulduğu belirtilmişti.
">
">


SON DAKİKA HABERİ: Türkiye ile Libya arasında Girit'in güneyindeki deniz alanı için varılan anlaşma AB'yi rahatsız etmiş ve AB Zirvesi sonuç metninde Türkiye-Libya memorandumu geçersiz ve yasadışı olarak nitelendirilmişti.
Libya’nın doğusundaki Temsilciler Meclisi’nin atadığı hükümetin Başbakanı Usame Hammad, Yunanistan’ın açıklamalarına "Libya-Türkiye anlaşması uluslararası meşruiyete uygun" cevabını vermişti.
BM'YE BİLDİRİLDİ
AB ve Yunanistan'ı şoke eden Libya'da hem Trablus hem de Bingazi yönetimlerinin onayladığı deniz yetki anlaşmasına ilişkin Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, AB Liderler Zirvesi Sonuç Bildirgesi’nde; Türkiye ve Libya arasındaki Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırasını hedef alan ifadeler için şu değerlendirmeleri yaptı:
“Ülkemiz ve Libya arasında 2019 yılında akdedilen Deniz Yetki Alanlarına İlişkin Mutabakat Muhtırası uluslararası deniz hukuku kurallarına riayet edilerek hakkaniyet çerçevesinde her iki ülkenin de haklarını muhafaza edecek şekilde hazırlanmıştır. Mutabakat Muhtırası hem ülkemiz hem de Libya tarafından BM’ye bildirilmiştir.
Yunanistan ve GKRY’nin tek taraflı siyasi yönlendirmeleri sonucunda Mutabakat Muhtıramızın ‘hukuksuz’ olarak nitelendirilmesi tarafımızca kabul edilmemektedir. Yapılan Mutabakat Muhtırası ana karalar arası ortay hat, kapatmama ilkesi ve hakkaniyet ilkesine uygun olarak belirlenmiştir. Libya ile denizcilik konularındaki iş birliğimiz Mutabakat Muhtıramız çerçevesinde geliştirilerek sürdürülmeye devam edecektir.”