
Sağlık Bakanlığı tarafından, tüm paydaşların katkılarıyla “Türkiye Kalp ve Damar Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı” ile “Türkiye Böbrek Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı” hazırlanarak uygulamaya konulmuştu. Bu programların yanı sıra hayata geçirilen Hastalık Yönetim Platformu (HYP) uygulaması da hipertansiyon hastalarının tespit ve takibini kolaylaştırdı.
Bakanlığın açıklamasına göre Hastalık Yönetim Platformu – Hipertansiyon Modülü kapsamında Temmuz 2021 ila Mart 2025 tarihleri arasında taraması yapılan kayıtlı kişilerden 278 binine hipertansiyon tanısı koyuldu. Düzenli izlemi yapılan hipertansiyon hastalarının yüzde 82’sinin tansiyon değerleri kontrol altına alındı.
Sağlık Bakanlığının açıklamasında, “Bilindiği üzere hipertansiyon; yüksek kan basıncı ile kendini gösteren ve tedavi edilmediğinde inme, kalp krizi, kalp yetmezliği ve böbrek hasarı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen kronik bir hastalık. 2025 yılının Dünya Hipertansiyon Günü teması ise “Kan Basıncını Ölçtür Kontrol Altında Tut Uzun Yaşa.” Türkiye’de 2023 yılında yapılan bir araştırmaya göre 15 ve üstü yaştaki nüfusta hipertansiyon sıklığı yüzde 18,3 ve bu oran yaşın ilerlemesiyle birlikte gittikçe artıyor” denildi.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı: