Gündem

Doç. Dr. Emre Güner: İstanbul'da hastaneler 9'luk depreme dayanıklı olacak

İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Emre Güner hastanelerin depreme hazırlıkları konusunda '9 büyüklüğündeki depreme hazırlıklı olmak için çalışıyoruz. İzalatörleri o noktaya çekmeye çalışıyoruz.' dedi.

Doç. Dr. Emre Güner: İstanbul'da hastaneler 9'luk depreme dayanıklı olacak
01-05-2025 18:09

Yaklaşık 9 ay önce İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü görevini devralan Doç. Dr. Abdullah Emre Güner medya mensuplarıyla buluştu. İstanbul’un sağlık verilerinin de paylaşıldığı buluşmada dikkatler İstanbul’daki hastanelerin bina güvenliği ve depremden sonra sağlık hizmetlerinin sürdürülmesi ile ilgili deprem stratejilerindeydi. İstanbul’daki depreme dayanıklı olmayan hastanelerin hızla yenilenmeye davam ettiğini söyleyen Doç. Dr. Güner, 6,2’lik son İstanbul depreminden hemen sonra  ‘Olası bir Marmara depremine yönelik hazırlanan İstanbul Sağlık Afet Eylem Planı’ kapsamında bir tatbikat yapıldığını belirterek, “Bir deprem durumunda sağlık hizmetlerimizi kesintisiz olarak sürdürebilmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu amaçla 18 ildeki İl Sağlık Teşkilatımızı İstanbul’a topladık; 2 binden fazla sağlık personeli İstanbul’a geldi. Depremden sonra sağlık hizmetlerine destek verecek ekiplerin çalışma planlarını belirledik hastaneleri tanıttık. Her türlü afete karşı hazır olmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

İNŞAATI SÜREN HASTANELER VAR

İstanbul’da 53 kamu hastanesi, 144 özel hastane, 6 kamu üniversitesi hastanesi ve 12 özel üniversite hastanesi olmak üzere toplamda 215 hastanede sağlık hizmeti sunulduğunu, bunun yanında tıp merkezleri, poliklinikler ve muayenehanelerin bulunduğunu aktaran Doç. Dr. Güner, “Sayın Bakanımızın İstanbul İl Sağlık Müdürü olduğu 2016 yılından 2025 yılına kadar İstanbul’da 25 sağlık tesisi açtık. 14 bin 224 yatak kapasitesi var. Şu anda ihale sürecinde olan 5000 yatak kapasiteli bir projemiz var. Numune Hastanesi, Siyami Ersek Hastanesi, Süreyyapaşa Hastanelerinin yenilenmeleri ise ihale aşamasında, planlanmış durumda. Bununla beraber Anadolu yakasında Çam Hastanesi’nin ikizi ve Türkiye’nin en büyük hastanesi olan Sancaktepe Şehir Hastanesi kampüsünün inşaatı devam etmekte. Bağcılar Hastanesi’ni Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle yakın zamanda açtık. Esenyurt Hastanesi yakın zamanda açılacak. Bizim amacımız şu İstanbul’un bütün yataklarının hem nitelikli yatağa dönüşmesi olası bir depreme yönelik 7/24 kesintisiz şekilde, deprem anında bile sağlık hizmeti sunabilecek şekilde dayanıklı hâle getirilmesi. Bunların hepsinin planları yapılmış durumda” diye konuştu.

HEDEF YÜKSEK GÜVENLİK

İstanbul’un hastanelerinin tamamını depreme dayanıklı hâle getirmek için harekete geçildiğini yeni yapılan hastanelerinin deprem izalatörlü olduğunu ve deprem anında bile hizmet verecek şekilde planlandığını aktaran Doç. Dr. Emre Güner, “Riskli bulduklarımızı da boşaltıyoruz. Süreyyapaşa buna en güzel örnek. Yenileyerek yeniden inşa ederek riski azaltacağız. İstanbul’da 10 hastane deprem izalatörlü. Siz 7 büyüklüğünde deprem olacak diyorsunuz; biz 8 büyüklüğündeki 9 büyüklüğündeki depreme hazırlıklı olmak için çalışıyoruz. İzalatörleri o noktaya çekmeye çalışıyoruz. 23 Nisan’daki depremde olsun 5,8’lik Silivri depreminde olsun, sağlık sistemimiz kesintisiz şekilde devam etti. Her planda eksiklerimizi bulmaya çalışıyoruz. Plandaki eksiklerimizi bulursak gerçekte büyük bir olayla karşılaştığımızda vatandaşlarımıza bu sağlık hizmetini kesintisiz sunmuş olacağız” değerlendirmesini yaptı.

RAKAMLARLA İSTANBUL’UN SAĞLIĞI

AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİ: Her mahalleye yayılmış sayısı 5000’e yakın aile hekimi, 1198 tane Aile Sağlığı Merkezinde hizmet veriyor.

SAĞLIĞA ERİŞİM: İstanbullu 2024’te ortalama 12 kez sağlık kuruluşlarına başvurdu. 2025 yılının ilk 3 ayında 40 milyon 913 bin muayene gerçekleşti. İlk çeyrekte 1 kişi ortalama 3 kez sağlık kuruluşlarına başvurdu. Günde 650 binden fazla muayene kapasitesine ulaşmış bir sistem. Bunun yüzde 78’i kamu hastanelerinde gerçekleşmiş durumda.

EN ÇOK BAŞVURULAN BRANŞLAR: En çok iç hastalıkları, çocuk hastalıkları, kadın doğum, göz ve ortopediden muayene talepleri ile karşılaşıldı. Geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında 2025 yılında yaklaşık yüzde 16’lık bir muayene artışı oldu. MHRS ye ulaşımla ilgili talep bırakan kişi sayısında yüzde 40’lık bir azalma oldu.

RANDEVU BEKLEME 16 GÜNE DÜŞTÜ: Herhangi bir branşta, herhangi bir hastanede, doktor seçmeden randevu oluşturmak için en fazla 16 gün beklemek gerekiyor. Hekim ve hastane seçildiğinde bu süre uzayabiliyor.

AMELİYATLAR: İstanbul’da günde 9600 ameliyat yapılıyor. Büyük ameliyat denilen A ve B grubu ameliyatlarda kamuda yüzde 17’lik bir artış sağlanmış durumda. Toplam ameliyatların yüzde 62’sini kamu yapıyor.

GÖRÜNTÜLEME: İstanbul’da başta MR, Ultrason, tomografi olmak üzere günde 170 bin radyoloji görüntülemesi yapılıyor. Bu dünyada görülmeyen bir rakam.

KAN TAHLİLİ: Aile hekimliklerinde 54 parametrede kan tahlili yaptırılabiliyor. Kan tahlili için hastaneye gitmeye gerek yok.

KANSER TARAMASI: İstanbul’da 2025’te 120 binden fazla kanser taraması yapıldı. Aile hekimlikleri riskli gördükleri kişileri KETEM’lere yönlendiriyor. Meme, serviks, kolon kanseri taramaları ücretsiz olarak yapılıyor. MHRS’ye bağlı kalmaksızın her hastaya İstanbul’daki sağlık koçları atanıyor ve ameliyata kadar takipleri yapılıyor.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER