Ekonomi

Tüketiciler Anneler Günü'nde işlevsel ürünlere yöneliyor

Ekonomi - Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, "Ev yaşamını kolaylaştıran teknolojilerimizle bakım ve ev içi sorumlulukların yalnızca kadınlara ait olmadığını, herkesin ortak yükümlülüğü olduğunun altını çiziyoruz." dedi.

Tüketiciler Anneler Günü'nde işlevsel ürünlere yöneliyor
11-05-2025 14:38

Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, son yıllarda artık tüketicilerin, Anneler Günü'nde yalnızca sembolik değil, aynı zamanda günlük yaşamı kolaylaştıran işlevsel hediyelere yöneldiğini belirtti.

Dinçer, Anneler Günü'nde tüketicilerin hediye seçimi konusundaki eğilimlerini AA muhabirine değerlendirdi.

Tüketicilerin hediye seçiminde anlam arayışının yanı sıra yaşam kalitesine katkı sunan ürünlere yöneldiğini belirten Dinçer, bu tercihin yalnızca annelere değil, ev içinde bakım sorumluluğunu üstlenen tüm bireylere destek olma niyetini yansıttığını söyledi.

Dinçer, sürdürülebilirlik, enerji verimliliği ve dijital konfor gibi başlıkların öne çıktığı bir dönemde, Arçelik olarak toplumsal cinsiyet rollerine sıkışmayan, eşitlikçi bir yaşamı destekleyen teknolojiler geliştirmeye devam ettiklerini aktardı.

Arçelik'in 70 yılı aşkın tecrübesiyle yaşamı herkes için kolaylaştırmayı hedeflediğini vurgulayan Dinçer, yaklaşık 35 yıllık Ar-Ge birikimleriyle ürünleri yalnızca teknolojik değil, aynı zamanda gerçek kullanıcı ihtiyaçlarına yönelik geliştirdiklerini ifade etti.

Dinçer, ev yaşamı ve bakım emeğinin artık yalnızca kadınların ya da annelerin değil, tüm bireylerin ortak sorumluluğu olarak şekillendiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu nedenle ürün geliştirme yaklaşımımızda, kullanıcıları sadece demografik gruplara ayırarak değil, gerçek yaşamlara, ihtiyaçlara ve beklentilere odaklanarak ilerliyoruz. Örneğin, aquatech teknolojili çamaşır makinelerimiz, geleneksel makinelerden yüzde 50 daha az enerji kullanarak çevreye duyarlı ve bütçe dostu bir çözüm sunuyor. Energyspin teknolojisi, günlük hayatta en sık kullanılan programlarda yüzde 35'e varan enerji tasarrufu sağlayarak zaman, enerji ve maliyet tasarrufu yaratıyor. Dijital yaşama uyum sağlayan yapay zeka destekli ürünler de bu yaklaşımın bir parçası."

Dinçer, Arçelik neo otonom çamaşır makinesinin, entegre sensörleriyle yıkama yükünü, kumaş türünü ve kirlilik seviyesini algılayarak ideal yıkama ayarını otomatik olarak belirlediğini, bunun da kullanıcıların iş yükünü azaltırken, en iyi sonuçları zahmetsizce elde etmelerini sağladığını anlattı.

Arçelik yoğurt makinesinin, doğal gıda tüketimine önem veren bireyler için, katkı maddesi içermeyen, evde sağlıklı yoğurt üretimini mümkün kıldığını, bu ürünün, özellikle çocuklu aileler, özel beslenme düzeni olanlar ya da doğal beslenmeyi yaşam biçimi haline getiren herkes için işlevsel olduğu kadar değerli bir yaşam konforu da sunduğunu dile getiren Dinçer, "Tüm bu ürünler, yalnızca işlevsel çözümler üretmekle kalmıyor, aynı zamanda ev işlerini daha adil paylaşılabilir kılan, günlük yaşamı kolaylaştıran ve bireylerin kendilerine daha fazla vakit ayırabilmesini sağlayan teknolojilerle donatılıyor." diye konuştu.

"ÜRÜNLER HEM İŞLEVSEL HEM DE KONFOR ODAKLI OLMALI"

Dinçer, tüketicilerin sadece işlevsellik değil, aynı zamanda konfor ve yaşam kalitesini artıran, yeni deneyimler yaşatan ürünleri tercih ettiğini vurgulayarak, bu nedenle fonksiyonellik ve yaşam konforunu entegre eden yenilikçi çözümlere ağırlık verdiklerini söyledi.

Ürün geliştirme süreçlerinde, değişen sosyal yapıyı ve toplumsal cinsiyet eşitlik ilkesini göz önünde bulunduklarına işaret eden Dinçer, "Ev işleri yalnızca belirli bireylerin değil, birlikte yaşayan herkesin ortak sorumluluğudur. Bu bakışla geliştirdiğimiz ürünlerin hem işlevsel hem de konfor odaklı olması gerektiğine inanıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Dinçer, kullanıcı içgörülerine dayalı Ar-Ge çalışmalarında, evde bakım ve emek sorumluluğunu üstlenen tüm bireylerin ihtiyaçlarını merkeze aldıklarını anlatarak, "Sessiz çalışan süpürgeler, kısa programlı ve enerji tasarruflu çamaşır makineleri, sağlıklı pişirme alternatifleri sunan fırınlar ya da uzaktan kontrol edilebilen cihazlar gibi çözümlerimiz, kullanıcıların gündelik yaşamlarını kolaylaştırmak ve ev içi iş yükünü daha eşit bir şekilde paylaşılabilir kılmak amacıyla tasarlanıyor." ifadelerini kullandı.

HomeWhiz uygulaması üzerinden enerji ve su tüketimini takip edebilme ve sürdürülebilir alışkanlıklar için oyunlaştırılmış öneriler alma imkanı sunduklarını belirten Dinçer, estetik ve ergonomik tasarımıyla ürünlerinin ev işlerini daha eşit paylaşılabilir hale getirdiğini ifade etti.

Dinçer, teknolojinin yalnızca konfor sağlamadığını, aynı zamanda daha adil ve eşitlikçi bir yaşam biçimine katkı sunduğunu dile getirerek, bu nedenle ürünlerinin bakım emeğini görünür ve paylaşılabilir kılacak çözümler sunduğunu aktardı.

Anneler Günü'nü evde bakım ve emek sorumluluğunu üstlenen tüm bireyleri takdir etme fırsatı olarak gördüklerini vurgulayan Dinçer, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu görünmeyen emeği görünür kılmak ve desteklemek istiyoruz. Ev yaşamını kolaylaştıran teknolojilerimizle, bakım ve ev içi sorumlulukların yalnızca kadınlara ait olmadığını, herkesin ortak yükümlülüğü olduğunun altını çiziyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sunan ürün ve hizmetlerimizle hem tüketicilerimizin yaşam kalitesini artırmayı hem de daha adil bir gelecek inşa etmeyi hedefliyoruz. Çünkü yaşamı paylaşmak, emeği de paylaşmakla mümkün."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER