Gündem

Türkiye 'sürpriz etkisi' yapacak! Dünyada ezberleri bozacak! Savaş uçağı müjdesi

Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, dünyanın yakın merceğine aldığı savunma sanayiinde Türkiye modelini anlattı. Görgün Türkiye'nin sürpriz etki yapacağını belirtti.

Türkiye 'sürpriz etkisi' yapacak! Dünyada ezberleri bozacak! Savaş uçağı müjdesi
03-07-2025 08:09

Türkiye, geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) toplantısında alınan kararların ardından askeri sahada " sürpriz etkisi" yaratacak projeleriyle yine ezber bozacak. İnsansız savaş uçaklarından (İSU) hava-hava füzelerine, yapay zekâyla entegre edilen sistemlerden elektronik harp teknolojilerine kadar kritik alanlarda adından söz ettirecek.



Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, dünyanın yakın merceğine aldığı savunma sanayiinde Türkiye modelini Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu ve muhabir Betül Usta'ya anlattı.

Görgün, Çelik Kubbe'den KAAN'a, hava ve füze savunma sistemlerinden siber güvenliğe uzanan en geniş yelpazede şu değerlendirmelerde bulundu:

SÜRPRİZ ETKİSİ: Dünyada herhangi bir alanda ne yapılıyorsa onları taklit etmiyoruz, gerçekten ihtiyacımız olan özgün ve maliyet etkin üretimlere odaklanmak zorunda olduğumuzu biliyoruz. Dünyanın yaptığını yapıp başkalarını taklit etseydik bugün Türkiye SİHA'larda bu başarıyı yakalayamazdı. "Sürpriz etkisi" yaratacak işlere çalışmamız gerektiğinin farkındayız ve çalışıyoruz. Yapmak ve geliştirmek zorundayız.

 ÇELİK KUBBE: Türkiye, "Çelik Kubbe" ile stratejik bir hamle yaptı. "Katmanlı Hava Savunma Sistemi" kurgusuyla işe başladık. İlk etapta öncelikle savunmanız gereken noktaya kadar gelebilecek bir tehdidi bertaraf edebilecek silah sistemleri ve algılayıcılar geliştiriliyor. Çelik Kubbe'yi, bütün unsurları birbiriyle haberleşen ve birbirlerine bağlayan, çok hızlı karar veren katmanlı ve entegre bir sistem olarak planlıyoruz. Caydırıcı nitelikte radar ve hava savunma sistemimizi daha da geliştirmeye ihtiyacımız var. Biz, buna göre çalışıyoruz.

 İNSANSIZ SAVAŞ UÇAĞI: İSU Projesi hızlanacak. Bu proje ile stratejik bir güç elde edeceğiz. Daha uzağa gidebilen, hava-hava savaşı yapabilen uçaklar olacaklar. Hava-hava uçağı olarak kullanabilmek için hava-hava füzelerimizin olması ekstra önem kazanıyor. Bu ihtiyacı karşılayacak ekipler birlikte çalışıyor. Yerli mühimmatlar geliştirmeye başladık. Geliştirmeye, üretmeye devam edeceğiz.

ASKERİMİZİN KATKISI BÜYÜK: Türk savunma sanayii ürünleri kendini sahada ispatladı. Sahadaki subayımız, askerimiz ürünlerimizin gelişmesine çok katkı sağlıyor.
Ürünü denemek için verdiğimizde çok iyi geri beslemeler yapıyorlar.

 

İHRACATIN YARISI BATI'YA

2024 yılı ihracatımızın yüzde 55.4'ünü Avrupa'ya ve NATO müttefiklerine yaptık. Sistemlerimiz hem fonksiyonel hem de maliyet olarak etkin. ABD'nin de bu ihracatta ciddi payı var. İnsansız savaş uçağı yapmak yüksek bir teknoloji. Türkiye 2018 yılından beri silahlısilahsız, insansız hava araçlarında dünyadaki tüm pazarın yüzde 65'ine hâkim.



KAAN 2028'DE TESLİM

İlk seri üretim KAAN uçağını 2028 sonunda teslim etmek için tüm ekip gece gündüz çalışıyor. Halen 6 uçağı aynı anda imal ediyoruz. Her birinin farklı test senaryoları söz konusu. Yer testleri, yıldırım testi var mesela. Bu süreçleri hızlı tamamlamak adına aynı anda birden fazla uçak üzerinde çalışıyoruz.10 tanelik paket, Blok 10'lar 2028 sonunda teslim edilmeye başlanacak. 5'inci nesil uçağımızı tamamlarken eşanlı olarak 6'ncı nesil uçak için de hazırlık yapıyoruz.

ALTAY TANKI

Ağustos ayında üretim bandından çıkan 3 Altay'ı teslim edeceğiz. Ardından seri üretim planlandığı gibi devam edecek. Toplamda 250 Altay tankı Kara Kuvvetlerimizin envanterinde yer alacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER