Gündem

Yeni bağımlılık kapıda! Uzmanlar uyardı: Labubu bebeklerinin tuzağına düşmeyin!

Labubu figürleri, çocuklar ve genç yetişkinler arasında statü sembolüne dönüşerek tüketim ve dopamin temelli bağımlılıkları tetikliyor. Uzmanlar, bu tür oyuncakların sosyal kimlik ve aidiyet aracı hâline geldiğini vurguluyor.

Yeni bağımlılık kapıda! Uzmanlar uyardı: Labubu bebeklerinin tuzağına düşmeyin!
16-07-2025 13:09

38 yaşında kısa sürede bakın nasıl milyarder oldu! İlk 10'a girdi

GALERİNİN DEVAMI <p><span data-style=Haber7

38 yaşındaki Çinli girişimci Wang Ning, tarihi bir başarıyı yakalayarak milyarder oldu.

"><p>Wang Ning, Hong Konglu tasarımcı Kasing Lung'un Labubu bebekleri sayesinde Çin'in en zengin 10 kişisi arasına girdi.

"><p>Pop Mart şirketinin kurucusu Ning, bu koleksiyonluk oyuncaklarla ülkenin en genç milyarderleri arasında yerini aldı.</p><p> </p><p><span data-style=BLACKPİNK ETKİSİYLE TALEP PATLADI

Labubu markasının asıl çıkışı, 2024 Nisan'ında Blackpink üyesi Lisa'nın çantasında bu oyuncaklardan birini taşımasıyla gerçekleşti.

"><p>Bu görüntülerin ardından Rusya'da oyuncaklara olan talep patladı - sadece Mayıs ayında 2 milyon rublelik satış yapıldı.</p><p><span data-style=RUSYA HAREKETE GEÇTİ

Rusya'nın köklü animasyon stüdyosu Soyuzmultfilm, Labubu'ya benzerliğiyle dikkat çeken "Çebubu" adını ticari marka olarak tescil ettirmek için harekete geçti.

"><p>Başvuru, kozmetikten müzik aletlerine kadar 45 farklı ürün kategorisini kapsıyor. </p><p>Online Patent Genel Müdürü Alina Akinşina, bu hamlenin stratejik bir marka koruma girişimi olduğunu belirtti.</p><p>Duma'da bazı milletvekilleri Labubunun yasaklanmasını isterken, oyuncaklar en son St. Petersburg'da düzenlenen Ekonomi Forumu'nda boy gösterdi. </p><p> </p><p>Forumda Peskov, Lavrov ve Medvedev gibi Rus siyasetinin önde gelen isimleri Labubu oyuncakları şeklinde sergilendi.</p><p><span data-style=SOVYET EFSANESİ ÇEBURAŞKA İLE BAĞLANTISI

Soyuzmultfilm'in bu hamlesi, stüdyonun ikonik karakteri Çeburaşka'nın (1969 doğumlu sevimli kahraman) mirasını koruma çabası olarak görülüyor.

"><p>Çeburaşka, Sovyetler Birliği döneminde Eduard Uspenskiy’in yazdığı hikâyeden 1969’da Soyuzmultfilm stüdyosu tarafından animasyona uyarlanan sevimli bir çizgi film karakteri. Büyük yuvarlak kulakları, kahverengi tüyleri ve bilinmeyen türüyle tanınan Çeburaşka, yanlışlıkla bir meyve kasasında Rusya’ya gelir ve burada timsah Gena ile dostluk kurarak birlikte iyilik ve yardımlaşma dolu maceralara atılır. </p><p> </p><p>Sovyet ve Rus çocuk kültürünün sembollerinden biri haline gelen bu karakter, oyuncaklardan sinema filmlerine kadar pek çok alanda ikonik bir figür olarak yaşamaya devam etmekte.</p>

Hong Konglu sanatçı Kasing Lung tarafından tasarlanan Labubu figürleri özellikle Z kuşağı ve genç yetişkinler arasında koleksiyonculuğun, sosyal kimlik arayışının ve modern tüketim kültürünün ortak bir ifadesi hâline geldi.

Çok da sevimli olmayan, ilginç görüntülerine rağmen çocukların sahip olmak için yarıştıkları bu oyuncakların tüketim bağımlılığı, kumar ve oyun bağımlılığı gibi dopamin temelli ödül arayışını tetiklediğini söyleyen Moodist Psikiyatri Ve Nöroloji Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Uğur Karabağ “Bir oyuncaktan ne olur ki? diye düşünmemeliyiz. Bu tür oyuncaklar çok küçük yaşlarda çocukların karakterini ve psikolojisini şekillendirmekte etkili oluyor” ifadelerini kullandı.

HEDEF SADECE EĞLENCE DEĞİL

“90’larda Barbie, 2000’lerde Pokemon, 2010’larda LOL bebekler... Labubu da bu döngünün güncel bir halkası” diyen Uzm. Dr. Karabağ “Ancak fark şurada: Artık bu figürler sosyal medyayla çok daha hızlı yayılıyor ve etkileşimli içeriklerle dopamin sistemini çok daha yoğun şekilde uyarıyor. Sevimli bir figür gibi görünse de bu tarz karakterlerin çocuklar üzerindeki etkisi sadece eğlence değildir” ifadelerini kullandı.

Çocukluğun, kimliğin şekillendiği, aidiyet arayışının yoğun olduğu bir dönem olduğunu vurgulayan Karabağ şöyle devam etti:

Bir nesneye sahip olmak, çocuk açısından sadece ‘oyuncağa sahip olmak’ değildir. O nesneyle arkadaş grubuna daha kolay dahil olur, sosyal medya ve okul ortamında geri kalmadığını hisseder, kendini değerli ve özel algılar. O oyuncağa sahip olduğu için değer göreceğini düşür. Labubu gibi figürler, bu ihtiyaçları hedef alarak bir ‘statü sembolü’ne dönüşebilir.

YETİŞKİNLER DE PEŞİNDE 150 BİN DOLARA SATILANI DA VAR

Geçtiğimiz günlerde Çin’de bir müzayedede insan boyutundaki bir oyuncağı 150 bin dolara satılan Labubu figürlerinin sadece çocukların değil yetişkinlerin de tutkusu hâline geldiğini söyleyen Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesinden psikolog Elif Sena Özata “Nadir ya da özel seri bir Labubu’ya sahip olmak, kişilerin kültürel trendlere ne kadar hâkim olduklarını ve belirli sosyal gruplarla ortak bir paydada buluştuklarını gösteriyor. Yetişkinler bu figürlere isim veriyor, onları kişiselleştiriyor ve sosyal medyada paylaşıyor. Bu şekilde hem kendilerini ifade ettiklerini hem de sosyal çevrelerinde kabul gördüklerini düşünüyorlar. Bu tür objelere sahip olduğu için toplumda kabul görmek dopamin salınımını artırarak kişileri tekrar eden satın alma davranışına yönlendiriyor. Bu süreç, uzun vadede kontrolsüz harcamalara, pişmanlığa ve ekonomik kayıplara yol açabilir” dedi.

DR. UĞUR KARABAĞ: ÇOCUĞUN HER İSTEDİĞİ ALINMAMALI

Ailelerin çocuklarını mutlu etmek için bu tür akımlara çok çabuk kapıldıklarını söyleyen Uzm. Dr. Uğur Karabağ “Asıl önemli olan duygusal rehberliktir. ‘Neden istiyorsun?’, ‘Sahip olunca ne hissediyorsun?’, ‘Olmasa ne hissedersin?’ gibi sorularla çocuğun içsel farkındalığını artırmak, en güçlü ebeveynlik aracıdır. Çocuklara sadece ‘almak’ değil; beklemek, sabretmek ve istemeyi yönetmek de öğretilmelidir” dedi.

Yapay zekayla yazılan çocuk kitabı tepki çekti!Yapay zekayla yazılan çocuk kitabı tepki çekti!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER