
ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, X hesabından yaptığı paylaşımda Gazze'de ateşkes görüşmelerine ilişkin açıklama yaptı.
ABD: EKİBİMİZİ GERİ ÇAĞIRMAYA KARAR VERDİK
Witkoff, "Hamas'ın Gazze'de ateşkes sağlanmasına yönelik isteksizliğini açıkça ortaya koyan son yanıtının ardından, ekibimizi Doha'dan danışma amacıyla geri çağırmaya karar verdik." ifadesini kullandı.
Hamas'ı koordineli hareket etmemekle suçlayan Witkoff, "Artık rehineleri eve getirmek için alternatif seçenekleri değerlendireceğiz." ifadesini kullandı.
Witkoff, Gazze'de kalıcı barış sağlamak konusunda kararlı olduklarını savundu.
İSRAİL'DE DOHA'DAKİ HEYETİNİ GERİ ÇAĞIRDI
İsrail basını da Katar’da yürütülen Gazze’de ateşkes müzakerelerine katılan İsrail heyetinin, İsrail’e döndüğünü bildirirken, Hamas’ın 10 sağ esire karşılık 2 bin 200 Filistinli mahkumun serbest bırakılması talep ettiğini aktardı.
Adı açıklanmayan İsrailli bir yetkili, İsrail heyetinin geri dönüşünün müzakerelerin sona erdiği anlamın gelmemesi gerektiğini belirterek, "Bu, tüm taraflar arasında koordine edilen bir hamle. Alınması gereken belirleyici kararlar var ve bu nedenle heyet, istişarelere devam etmek için geri döndü. Gidişat hala olumlu" dedi.
HAMAS'TAN 10 SAĞ ESİRE KARŞILIK 2 BİN 200 MAHKUMUN SERBEST BIRAKILMASI TALEBİ
Hamas’tan 10 sağ esire karşılık 2 bin 200 mahkumun serbest bırakılması talebi
Adı açıklanmayan bir başka yetkili ise Hamas’ın 10 sağ esire serbest bırakılması karşılığında İsrail'in ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış 200 Filistinliyi ve 7 Ekim 2023’ten sonra Gazze'de tutuklanan 2 bin Filistinliyi serbest bırakmasını talep ettiğini söyledi.
İsrailli üst düzey yetkililerin, ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff'a Hamas'ın taleplerinin "kabul edilemez" olduğunu söyledikleri aktarıldı.
Witkoff'un da Hamas'ın son yanıtının "kabul edilemez" olduğu konusunda İsrail'le hemfikir olduğu iddia edildi.
Gazze'de ateşkes anlaşması için yürütülen arabuluculuk çalışmalarına katılan bir kaynak, İsrail'in Hamas'ın 10 esire karşılık müebbet hapis cezasına çarptırılmış 200 Filistinli mahkumu takas etme teklifinden rahatsız olduğunu, bu sayının sadece bir başlangıç teklifi olduğunu ve Hamas’ın İsrail’in makul gördüğü bir sayıda anlaşmaya yakın olduğunu söyledi.
Adı açıklanmayan başka bir kaynak ise, 7 Ekim'in ardından Gazze'de tutuklu bulunan ve Hamas'ın da takas kapsamında serbest bırakılmasını talep ettiği 2 bin Filistinlinin büyük çoğunluğunun suçlanmadığını belirterek, İsrail'i müzakerelerde takas olarak kullanmak üzere Gazzelileri keyfi olarak gözaltına almakla suçladı.
DOHA'DA GERÇEKLEŞTİRİLEN GAZZE'DE ATEŞKES GÖRÜŞMELERİ
ABD Başkanı Trump, İsrail'in Gazze Şeridi'nde 60 günlük ateşkesin sağlanması için gerekli şartları kabul ettiğini açıklamış ve teklif ateşkes görüşmelerine arabuluculuk yapan Katar ve Mısır tarafından Hamas'a sunulmuştu.
Hamas, Gazze'de İsrail ile ateşkes ve esir takası anlaşmasına ilişkin teklife "olumlu yanıtını" arabuluculara ilettiğini, ateşkesin uygulanması için müzakerelere hazır olduğunu duyurmuştu.
Tel Aviv yönetimi, Gazze'de ateşkes için Hamas'ın Katar önerisinde yaptığı değişikliğin kabul edilemez olduğunu savunmuş, buna karşın İsrail heyeti, müzakereler için Doha'ya gitmişti.
Tarafların, 60 günlük geçici ateşkes, Gazze'deki 10 sağ esirin serbest bırakılması ve 18 ölü İsrailli esirin cenazesinin teslim edilmesi ile kalıcı ateşkes için müzakerelerin yapılmasına ilişkin olarak Doha'da görüşmeleri sürerken, anlaşmazlıkların büyük ölçüde çözüldüğü ancak İsrail'in Gazze Şeridi'nin çeperindeki işgali sürdürme ısrarının aşılamadığı kaydedilmişti.
İsrail, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde ateşkes sağlansa bile işgalini sürdürmeyi ve Filistinlileri başka ülkelere sürgün etmek maksadıyla bir "toplama kampı" kurmayı planladığını açıklamıştı.