
Haber7
Türk Deniz Kuvvetleri, envanterindeki İngiliz Tigerfish torpidolarını yerli imkanlarla modernize ederek milyonlarca dolarlık tasarrufa imza attı. Edinilen bilgilere göre, kullanım ömrü dolan Tigerfish torpidolarının harp başlıkları Roketsan tarafından geliştirilen yerli harp başlıkları ile değiştirildi.
TEKRAR KULLANILABİLİR HALE GETİRİLDİ
SavunmasanayiST'de yer alan habere göre; Roketsan ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ortak çalışması neticesinde, harp başlıkları değiştirilerek ömürleri uzatılan torpidolar yeniden aktif envantere alındı. Bu modernizasyon sayesinde, pahalı ithalat yerine yerli mühimmatla donatılan torpidolar Türk denizaltı platformlarında tekrar kullanılabilir hale geldi.
HER BİRİNE 840 BİN DOLAR ÖDENMİŞTİ
1994 yılında Türkiye’nin bir adet Tigerfish torpidosu için yaklaşık 840 bin dolar ödediği bilinirken, günümüzde modern bir Tigerfish’in birim maliyeti 3 ila 3.5 milyon dolar seviyelerine ulaşmış durumda. Yapılan yerli modernizasyon sayesinde bu torpidolar tekrar faal hale getirilerek önemli bir bütçe avantajı sağlandı.
AKYA TESLİMATLARI SÜRÜYOR
Roketsan’ın geliştirdiği milli ağır torpido AKYA’nın da seri üretim teslimatları devam ediyor. Bugüne kadar Türk denizaltılarıyla 54 test atışı gerçekleştirilen AKYA, Taşınabilir Atış Kontrol Birimi (TAKB) ile farklı denizaltı platformlarına entegre edilebiliyor. TAKB sistemi sayesinde, yabancı menşeili yönetim sistemine sahip denizaltılar bile AKYA'yı sorunsuz kullanabiliyor.
Halihazırda tüm GÜR ve PREVEZE sınıfı denizaltılar, AKYA ile donatılmış durumda. AKYA'nın yüksek hız ve menzil değerleriyle Türk Donanması’nın su altı harp kabiliyetini önemli ölçüde artırması bekleniyor.
AKYA Teknik Özellikleri:
Menzil: 50+ kilometre
Sürat: 45+ knot
Hedefler: Denizaltılar, su üstü gemileri
Güdüm: Aktif/pasif sonar başlık, dümen suyu güdümü
Güdüm Modu: Dahili + fiber optik kabloyla harici güdüm
Karşı Tedbir: Akustik karşı-karşı tedbir kabiliyetine sahip