“Schengen’e giriş taksime sıçrama”

Rum yönetiminin KKTC’deki eski Rum mallarının yabancı alıcı-satıcılarına karşı hukuk savaşı başlatma ve 2026’da Schengen Bölgesi’ne giriş kararlarının, "jeopolitik ve diplomatik alanda zararlı etkileri olacağına, bu kararların Kıbrıs sorununun çözümünü uzaklaştırdığı ve yeniden birleşme konusunu tamamen kapattığına" dikkat çekildi.

“Schengen’e giriş taksime sıçrama”
25-05-2025 16:35
Google News

Alithia, “Schengen’e Giriş Taksime Sıçrama Mı?” başlığıyla  manşete çektiği haberinde,  Rum yönetiminin, Rum mallarını alıp satan yabancılara karşı başlattığı “sürek avının ortamı zehirlediğine”, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesinden yana olan Kıbrıslı Türkleri “ayağa kaldırdığına” , Schengen Bölgesi’ne giriş ile de "taksimi yakınlaştırdığına” işret ederek, “Yeşil Hat’tı Türkiye ile sıkı bir Avrupa sınırı haline mi getireceğiz? Barikatlara gümrükler kurarak pasaport kontrolü mü istenecek? sorularını yöneltti.

Hristodulidis’in 2026’da Schengen’e girişe hazır olunabilmesi için 2025 sonuna kadar gerekli prosedürlerin tamamlanacağı açıklamasını hatırlatarak, AB üyelerinin Schengen’e girebilmesi için “Sınır denetimi, vize, polis iş birliği ve kişisel nitelikli verilerin korunması, diğer Schengen ülkeleri adına dış sınırları denetleme sorumluluğunu üstlenme ve tek tip Schengen Vizesi verme ve Schengen Bilişim Sistemine (SIS) bağlı olma gibi Schengen kurallar demetini uygulaması gerektiğini hatırlattı.

Gazete Güney Kıbrıs’ın kendi özel durumu olduğunu belirterek, “hükümranlığının tamamında kontrol, sınırlarında gerçek denetim sağlayamadığını", Yeşil Hat Tüzüğü’nün AB sayesinde uygulandığını ve KKTC ile insan ve emtia gidiş gelişlerinin kolaylaştırıldığını hatırlattı ve Kıbrıs sorununun çözüm sürecinin devam ettiğine de vurgu yaptı.

Rum yönetiminin Schengen Bölgesi’ne giriş için yapacağı anlaşmada en ciddi konunun, “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşı olmayan ancak Rum vatandaşları ile aynı haklara sahip Kıbrıslı Türklerin statüsü olduğuna da dikkat çekildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA