
Günümüzde teknolojinin hayatımızın her alanına nüfuz etmesiyle birlikte, dijital cihazların özellikle akıllı telefonların, tabletlerin aşırı kullanımı sağlık sorunlarını da beraberinde getirmektedir.
Japonya'da 25 yaşındaki bir gencin sürekli telefona bakmaktan dolayı boynunun yamulmasına neden olan " Düşük Kafa Sendromu" vakası, bu durumun çarpıcı bir örneği. Tıp dünyasında yeni bir terim olarak ortaya çıkan ‘Düşük Kafa Sendromu’ yani Text Neck Sendromu ile ilgili bilinmesi gerekenleri Liv Hospital Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Yıldız Gonca Doğru anlattı.
Japonya’da bir kişinin altı ay süren şiddetli boyun ağrıları sonucunda ortaya çıkan ve cerrahi müdahaleye kadar giden sürecin ardından Türkiye’de haberlere konu oldu. Sürekli cep telefonuna baktığı için boyun ağrıları başlayan ve boyun düşüklüğü meydana gelen hasta yapılan tıbbi müdahalelerin yetersiz kalması sonucunda cerrahi operasyon geçirmiş ve boynuna vida ve metal çubuklar yerleştirilmiş. Bu olay, dijital cihazların bilinçsiz ve uzun süreli kullanımının ciddi fiziksel deformasyonlara yol açabileceğini göstermektedir. Dijital cihazların hayatımızdaki yeri yadsınamaz; ancak bu cihazları bilinçli ve kontrollü kullanmak, sağlığımızı korumak açısından büyük önem taşımaktadır. Teknolojiyi hayatımızı kolaylaştıran bir araç olarak görmek ve onun esiri olmamak, hem fiziksel hem de ruhsal sağlığımız için önemlidir.
GENÇLER VE OFİS ÇALIŞANLARI TEHLİKE ALTINDA
‘Düşük Kafa Sendromu’, tıp literatüründe ‘Teknolojik boyun’ veya ‘Text neck’ olarak da bilinen, başın sürekli öne eğik pozisyonda tutulması sonucu boyun omurlarında meydana gelen deformasyonları tanımlar. Bu durum, özellikle gençler ve ofis çalışanları arasında giderek yaygınlaşmaktadır. Başın öne doğru eğilmesiyle boyun omurlarına binen yük artar. Normalde 4,5–5,5 kilo ağırlığında olan baş, 60 derece öne eğildiğinde omurgaya 27 kiloya kadar bir yük bindirebilir. Bu durum, boyun kaslarında gerilime, omurga hizasında bozulmalara ve uzun vadede boyun fıtıklarına, kanal darlıklarına ve sonuç olarak kronik ağrılara yol açabilir.
SENDROMA YAKALANDIĞINIZI NASIL ANLARSINIZ?
Tıp dilindeki adı Text neck olan sendromun temel belirtileri; Boyun, omuz ve sırt ağrısı, baş ağrısı, boyun hareketlerinde kısıtlılık, kas sertliği ve gerginliği ile duruş bozuklukları olarak ortaya çıkar.
CİHAZLARI KULLANIRKEN BOYNUNUZU EĞMEKTEN KAÇININ
Bu hastalığın temel nedeni başın eğit tutulması. O nedenle, bilgisayar, telefon veya tablet kullanımı sırasında cihazları göz hizasında tutarak boynunuzu eğmekten kaçının. Cihazların kullanımı sırasında her 20 dakikada bir kısa molalar vererek basit esneme hareketleri yapın. Günlük olarak boyun ve sırt kaslarını esneten ve güçlendiren egzersizler yapmak, yoga pilates gibi duruş odaklı aktiviteler yapmak da korunma yolları arasındadır.
AĞRILARINIZ GEÇMİYORSA MUTLAKA UZMAN HEKİM DESTEĞİ ALIN
Şiddetli ağrılar veya hareket kısıtlılığı durumunda uzman hekim desteği almak çok önemli. Yanlış yapılan egzersizler hastalığın çözümü yerine sizi daha da zor duruma düşürebilir. O nedenle fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanından destek alınması gerekir.