
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen 2025 Aile Yılı kapsamında çalışmalarını sürdüren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Aile Dostu Mekânlar ve Aile Dostu Parkların belirlenmesine yönelik çalışmalar başlatıldı.
Bu kapsamda ailelerin ihtiyaç ve beklentilerini merkeze alan; tüm aile bireyleri için güvenli, erişilebilir ve kapsayıcı kamusal alanların yaygınlaştırılması amacıyla yürütülen Aile Dostu Mekânlar ve Aile Dostu Parklar uygulaması kapsamında bugün ilk belge Bakan Göktaş tarafından Gaziantep Galle Park Millet Bahçesi'ne verildi. İlk ‘Aile Dostu Mekan’ unvanı ise Gaziantep Mutfak Sanatları Merkezi’ne verildi.
Belge takdim törenine Bakan Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanısıra Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, AK Parti Grup Başkanvekili ve Gaziantep Milletvekili Abdülhamit Gül ile AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak ve vatandaşlar katıldı.
BAKAN GÖKTAŞ: GAZİANTEP HER DAİM FARK YARATIYOR
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin ilkleri gerçekleştiren bir kurum özelliği taşıdığını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“Sayın başkanımızın, valimizin ve bütün milletvekillerimizin buraya verdiği güçlü destekle Gaziantep her daim fark yaratıyor. Bugün Gaziantep, Galle Parkı hem erişilebilirlik belgesine ulaştı. Ulusal Erişilebilirlik Genelgemizin Cumhurbaşkanımız tarafından 8resmi gazetede yayınlanması sonrasında ilk erişilebilirlik belgesini alan park olarak tarihe geçmiş oldu. Aynı zamanda, bugün Galle Parkı Aile Dostu Park olarak da bir belge daha alacak, bir plaket daha alacak bizden. Bu da uluslararası aile forumumuz gerçekleşecek haftaya. Aile Haftası kapsamında ilk olarak Gaziantep'e Aile Dostu Park plaketi de vermiş olacağız.”
ŞAHİN: AİLE DOSTU BİR PARK OLMANIN BÜYÜK ONURUNU YAŞIYORUZ
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise emeği geçenlere teşekkür ederek, “Aile dostu bir park olmanın büyük onurunu yaşıyoruz. Öncü olmak, lider olmak çok önemli. Sayın Cumhurbaşkanımıza ve size çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
'Aile Dostu Mekânlar ve Aile Dostu Parklar'ın taşıması gereken kriterler
Aile Dostu Parklar unvanına sahip olunması için taşınması gereken kriterler:
“Fiziksel engelleri olan bireylerin, çocuk arabası kullanan ebeveynlerin ya da yaş almış vatandaşlarımızın parka rahatlıkla ulaşabilmesi ve park içinde özgürce hareket edebilmesi için erişilebilirlik. Çocuk oyun alanları için güvenlik. Oyun alanlarının her yaş grubuna hitap eden, yaratıcı ve engelsiz oyun alanları olması. Tuvalet, bebek bakım ünitesi, emzirme alanı; ailelerin ve çocukların temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek olanakların bulunması. Yaşlı ve engelli bireyler için sessiz alanlar, gölgelendirilmiş yürüyüş yolları, yetişkin alt değiştirme üniteleri gibi düzenlemeler. Parkların doğa ile etkileşim kurma, ekolojik farkındalık kazanma ve kültürel - eğitsel etkinliklere katılma imkânı sunan bir mekân olması, kent bostanları, kitap okuma alanları, etkinlik alanları gibi donatıların bulunması.”
Aile Dostu Mekânların ise sadece ticari hizmet sunan yapılar değil aynı zamanda toplumsal dayanışmayı, çocukların gelişimini ve aile yaşamının desteklenmesini hedefleyen önemli sosyal alanlar olarak tasarlanması amaçlanıyor. Bu çerçevede Aile Dostu Mekânların taşıması gereken kriterler:
“Bir mekâna rahatça ulaşabilmek için rampaların, asansörlerin, geniş geçiş alanlarının ve merdivenlerin güvenli bir şekilde düzenlenmiş olması. Çocukların bulunduğu alanlarda güvenlik, parmak koruyucuları, kamera sistemlerinin yer alması. Çocuk oyun alanlarına, mama sandalyelerine, çocuk menülerine ve aileye özel etkinlik alanlarına yönelik düzenlemelerin yapılması. Ailelerin mekânları güvenle ve rahatlıkla kullanabilmesi için hijyenik tuvaletler, bebek bakım alanları ve emzirme odaları gibi donatıların bulunması. Bekleme alanlarında çocuklara uygun köşeler, ücretsiz Wi-Fi erişimi, telefon ve araç şarj istasyonları ve açık alan düzenlemelerinin yer alması. Dijital ekranlar, rehber materyaller ve kamu hizmetlerine dair bilgilendirici broşürlerin bulunması.”
Değerlendirmeler sonucunda bu standartlara uygun parklar "Aile Dostu Park", bu standartlara uygun mekanlar ise “Aile Dostu Mekan” olarak nitelendirilecek. Bu standartların altında kalan parklar ve mekanlar için ise somut iyileştirme önerileri sunularak yeniden değerlendirme süreci başlatılabilecek.